22
Voi incepe cu o intrebare .
Ce inseamna sa fii pasionat de fotografie ?
In viziunea mea,dupa cativa ani de experienta fotografica, a fi pasionat de fotografie inseamna nu doar sa detii un aparat de fotografiat performant si multe obiective care mai decare mai luminoase si cu cele mai bune caracteristici, ci sa-ti doresti sa faci fotografii non stop, sa invingi uneori comoditatea pentru un cadru bun. Sa mergi pe strada, sa observi o lumina buna care se reflecta dintr-o cladire si sa te gandesti ce bine ar sta mirii tai in cadrul respectiv, sa mergi cu prietenii intr-o excursie la munte, intr-un peisaj superb si sa planuiesti deja un Trash the Dress acolo pentru ca ti-a placut foarte mult reflexia copacilor in lacul din apropiere.
Inainte de a fi fotograf de nunta, iubeam fotografia de peisaj, cu toate surprizele pe care ti le poate oferi ; fie era un pod scaldat in lumina aurie a apusului, fie erau niste nori pufosi care se contopeau cu varfurile muntilor, fie era un parau de munte pe care experimentam diverse tehnici fotografice sau poate erau chiar cainii de la stana care alergau spre tine cu toata viteza si sperai ca n-o sa le placa gustul echipamentului tau :).
Ulterior am constatat pe masura ce a trecut timpul, ca daca o fotografie nu contine oameni, mi se pare fara viata. Asa am ajuns fotograf de evenimente si am constientizat totodata si responsabilitatea imensa pe care ti-o atribuie aceasta latura a fotografiei. Anumite momente,priviri, emotii atat de importante in viata oamenilor nu se vor mai repeta niciodata, iar tu ca fotograf de nunta, fotograf de botez sau la orice alte evenimente ai datoria de a nu le rata.
Daca tot am amintit de echipament, profit de ocazie sa marturisesc ca, la fel ca foarte multi alti fotografi, cand au fost la inceput de drum am avut tendinta de a pune echipamentul pe primul plan, gresala pe care am realizat-o ulterior. Degeaba ai cel mai performat DSLR si ultimele modele de obiective, daca nu observi cum il priveste mireasa pe ginere cand spune “DA” in fata ofiterului starii civile,daca nu observi lacrimire mamei miresei , daca nu observi cum un parinte, la botezul copilului, priveste ingrijorat ca poate nu e apa suficient de calda.
Daca atunci cand esti trist , cand esti vesel, cand iti dispare optimismul sau din potriva esti cel mai fericit iti doresti sa faci fotografii, chiar daca ai la indemana doar telefonul si iesi din zona de confort pentru a face un cadru, inseamna ca esti pasionat de fotografie.
Asta inseamna pentru mine !
26
Site-ul www.craiovafoto.ro premiaza mirii anului 2018 .
Premiul consta in fotografierea GRATUITA a intregii nunti, mirii urmand sa achite doar albumele foto, sedinta trash the dress, sau deplasari/cazare daca evenimentul nu este in Craiova.
Pentru a intra in concurs, cuplurile trebuie sa urmeze pasii :
- Like la pagina de Facebook (Fotograf Adrian Tirsogoiu)
- Share la post (Share-ul trebuie sa fie “public”)
- Comentariu cu “particip” si data nuntii.
Mirii castigatori vor fi desemnati prin tragere la sorti prin intermediul site-ului www.random.org in data de 14 Ianuarie 2018, extragerea fiind transparenta si efectuata de un site independent.
Pentru detalii suplimentare sau intrebari, nu ezitati sa contactati : office@craiovafoto.ro sau pe facebook la Fotograf Adrian Tirsogoiu
07
Este foarte interesant sa fotografiezi viata de zi cu zi ! Am fotografiat asta, timp de aproape zece ani si imi place sa ma uit înapoi la momente alese la intamplare din anii trecuți. În era fotografiei pe film oamenii se temeau de film irosit . Astfel aveau mai multe fotografii reprezentate de grupuri de oameni și mai puține amintiri mici în fiecare zi. Suntem atât de norocoși să trăim în epoca digitală, unde puteți face literalmente 100 de fotografii de pe telefon astăzi și păstrați doar cele 3 favorite. Resursele pe care le avem la îndemână in zilele noastre sunt cu adevărat incredibile! In continuare aveti 5 sfaturi pentru a captura viața de zi cu zi …..
1. În caz ca ai dubii, ia-ti camera cu tine.
Încerc să iau DSLR-ul cu mine cât mai mult posibil. Sunt atât de multe fotografii: aleatoare pe care le-as fi pierdut dacă nu ar fi fost Nikon-ul meu cu mine oriunde mă duc. Cand acest lucru chiar nu se poate, nu uit niciodata ca telefonul care sta in buzunar face poze foarte bune.
2. Da-i zoom
În loc să te concentrezi doar pe fotografii wide, da zoom si fotografiaza detalii ! În fiecare zi, există nenumărate expresii, momente și situatii frumoase din viata ta pe care s-ar putea să nu ti le mai amintesti, dacă nu le fotografiezi. Aminteste-ti mereu sa dai zoom și sa fotografiezi micile lucruri pe care le iubesti în viață!
3. Fii diferit
Există unele mici lucruri care te fac unic. Asigura-te ca observi si introduci in fotografie toate ingredientele speciale care o pot face deosebita. Priveste imaginea de ansamblu si incearca sa pozezi ceva cu adevarat personal.
4.Fotografiile facute cu telefonul sunt OK.
Fotografiile facute cu telefonul , au schimbat complet lumea fotografiei în ultimii cinci ani. Calitatea a trecut repede de la ceva ce nu s-a putut imprima la ceva care, uneori, rivalizează cu fotografia tradițională. Este destul de interesant! Nu este nimic în neregulă cu utilizarea telefonului ca aparat de fotografiat secundar, sau chiar primar ! Este o modalitate foarte bună de a capta viața de zi cu zi, deoarece il ai întotdeauna cu tine.
5. Nu exista fotografii “ratate”
Când aveți îndoieli, fixați fotografia! Uneori, momentele cele mai putin probabile pot produce imagini mai speciale!
Sper că ai gasit câteva sugestii utile in acest articol. Fotografiid viata de zi cu zi este unul dintre cele mai sanatoase obiceiuri de a-ti exersa creativitatea.
11
6 greseli in fotografia de portret de familie pe care unii fotografi le comit des.
Ne apropiem rapid de sezonul festiv care aduce, de obicei, o mulțime de oportunități de a face câteva portrete de familie. În continuare vor fi explicate unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care fotografii le fac si veti vedea modalitatea de a fi evitate !
1- Trezirea bebelusului
Cadrele cu copii fericiti necesită, de obicei ca sugarul să se odihnească, sa fie proaspăt schimbat, recent hrănit și leganat. Ai nevoie de a găsi o fereastră din acest ciclu pentru a face câteva cadre. Asigura-te că ai cel puțin un schimb de haine și fii pregătit să lucrezi în jurul cel mai tânăr membru al familiei. În cazul în care copilul este adormit in timpul filmarilor, este probabil cel mai bine să-l lasi în acest fel.
Cadrele cu bebelusi dormind sunt foarte dragute si, desi un copil plangand poate fi amuzant, putini parinti isi doresc sa-si aminteasca aceaste situatii.
2- Fotografierea grupurilor cu diafragma deschisa la maximum
Desi o diafragma deschisa produce portrete frumoase cu un camp de profunzime foarte ingust, nu este recomandat sa lucrezi astfel, cu grupuri. In cele mai multe cazuri, doriți ca toată lumea să fie in zona de clar și pe masura ce grupul se mareste, distanța dintre persoana din partea din față și cea din partea din spate devine mai mare. În mod ideal, trebuie să utilizați diafragma de f/8 sau f/11 pentru a te asigura că toată lumea este in zona de focus.
3- Lumina insuficienta
Fotografia in lumina unei ferestrei poate arata superb, in special in cazul portretelor, dar dacă ai un grup mare este foarte probabil să fie dificil de a obține o fotografie in care toată lumea este luminata.
Deci, de ce sa nu combini o sedinta foto cu o plimbare de după-amiază?
Există mult mai multă lumină afară,cu condiția să alegeți un moment al zilei cu lumina blanda.
Alternativ, dacă doresti sedinta foto in casa, încearca sa folosesti un flash pe care sa-l directionezi in tavan, sau intr-un perete alb pentru a obtine o lumina blanda si difuza. Dacă nu ai un plafon de culoare albă sau un perete investească într-un diffuser, sau un softbox pentru flash.
4- Ochelari care stralucesc
Ochelarii pot pune probleme în portrete, deoarece acestia reflecta lumina și stralucesc deranjant.
În cazul în care un membru al familiei poartă în mod normal ochelari, cerându-i să-i dea jos il poate face sa arate foarte diferit in fotografii.
Un filtru de polarizare circulara, corect rotit, poate inlatura strălucirea, dar se va reduce, de asemenea,si cantitatea de lumină care intră în lentilă și va trebui să se adapteze expunerea în mod corespunzător.
În mod alternativ,poti cauta un unghi in care nu apare stralucirea, dureaza pana gasesti o pozitie corecta, dar nu este imposibil.
5- Lipsa de contact vizual
Una din problemele cu realizarea de fotografii de la petreceri de familie este că toată lumea este mult prea interesata de aflarea tuturor bârfelor decât să fie fotografiata.
Acest lucru poate face dificila misiunea de a atrage atentia tuturor pentru a-i aranja într-un grup frumos de fotografiat. Apoi, odată ce toată lumea este dispusă, ai provocarea de a-i determina sa se uite la tine. Sa tragi cadrul cat mai repede poate ajuta, deci planuieste in avans si decide aranjamentul grupului. Un fluier sau o jucărie poate ajuta cu adevărat sa obtii privirea tuturor (adulți și copii) în direcția corectă, atunci când trepui sa apesi pe buton.
6- Clipitul
Se pare că există întotdeauna cineva cu ochii închiși, atunci când toți ceilalți se straduiesc arăte cât mai bine. O soluție distractiva la această problemă , este de a pune pe toată lumea să închidă ochii și apoi sa-i deschida atunci când vei da semnalul – chiar atunci apasand declansatorul. Desigur, s-ar putea ca unii sa aiba niște expresii ciudate, cu ochii larg deschisi, dar asta e parte din distracție. O altă abordare este de a trage o mulțime de fotografii, în speranța că vor exista unele în care toată lumea are ochii deschiși.